ČASOPIS ZA PRIJAZEN MARIBOR
Sreda, 31. marec 2021 - UVODNIK
Praktično vse kulture in vere praznujejo začetek pomladi. Povezujejo ga z zmago svetlobe nad temo, toplote nad hladom, s spominjanjem in premisleki, z obrati, boljšimi začetki, z odpovedovanjem staremu in odpiranju prostorov za novo itd. V te namene uporabljajo razna obredja in simbole, od kamnov in rož do živali in jedi. Krščanstvo je šlo nemara najdlje. Velika noč, najpomembnejši krščanski praznik, je slavljenje zmage nad smrtjo. Veliki petek pa je edini dan, ko v cerkvah ni maš v spomin na dan, ko je oblast Jezusa mučila in križala.

Najbrž naključje je hotelo, da bodo prav na tak dan začeli s sojenji prvi od treh mladoletnih dijakov, ki so 9. februarja letos mirno protestirali na Trgu svobode.

Tudi v prejšnjem režimu si lahko počel marsikaj. Le na jugoslovansko vojsko nisi smel s prstom pokazat, ker si bil takoj na sodišču ali v zaporu. Najbrž se predsednik vlade tega še spomni. V meglenem kolektivnem spominu pa je ostalo, da je bilo neumno ravnanje oblasti eden od sprožilcev za razpad države, veliko večje od naše. Proces JBTZ se je začel aprila 1988, točno pred 33 leti.

Nenavadno, toliko naj bi bil star Jezus, ko so ga križali. Zgodovina se ponavlja v miniaturnih inačicah. Da se ne bi izteklo po starem, bo kmalu spet en shod na prostem. Tokrat pred mariborskim sodiščem, na veliki petek, ob 10.30 – da ne bi oblasti spet koga pribijale na križ.
Dejan Pušenjak

Prelistajte izdaje PDF:
π